Duurzaamheid moet eerst Sociaal zijn

duurzaamheidIn 2009 beloofde energieminister Huytebroeck (Ecolo) de invoering van een progressief energietarief. Hierdoor zou de energieprijs socialer en duurzamer worden. Wie meer verbruikt, betaalt een hogere eenheidsprijs. Wie minder verbruikt, wordt beloond. Vandaag werd duidelijk dat het progressieve tarief er deze legislatuur niet komt. Sophie Brouhon: “Een schandaal als je weet dat 30% van de Brusselse gezinnen in armoede leeft, vaak een laag verbruik hebben, maar te veel betalen voor hun energie.”

Ik heb in het parlement op elke begroting en op ordonnanties in 2011 en 2012 amendementen ingediend om nu al snel werk te maken van een duurzaam en sociaal tarief. “Een progressief tarief kan vandaag alleen door een eerste schijf gratis basisenergie te voorzien. Elk gezin krijgt 100kWh elektriciteit gratis, plus 100kWh per gezinslid. Voor een gezin van 4 komt dat neer op het jaarverbruik van een koelkast. Zuinige verbruikers betalen zo netto minder, grote verbruikers betalen meer. Dat is duurzaam én sociaal.

Na 4 jaar wachten wordt in het Brussels parlement vandaag eindelijk een ordonnantie besproken die een progressief tarief wil invoeren vanaf 2018. Er worden wel uitzonderingen voorzien, maar het blijft bij de bestrijding van symptomen : “Pak het probleem aan bij de bron.”

De Brusselse regering heeft namelijk geen oor naar gratis energie en wilde het debat niet voeren. Nochtans bestaat het al voor de waterfactuur. Nochtans bestaat het al sinds 2004 in Vlaanderen. Nochtans is ook onze fiscaliteit progressief door een eerste vrijgestelde schijf. “De regering weigert gratis energie in te voeren. Ze denkt in dogma’s waardoor er geen oplossing komt op korte termijn”